Изборът на Обама подкрепи долара, натисна петрола
Изборът на Обама подкрепи долара, натисна петрола / снимка: EPA/BGNES

На стоковите пазари цената на петрола отчете за последните 12 часа смесено движение. Най-напред снощи заради поевтиняването на долара на валутните пазари черното злато скочи над 71 долара за барел, но след това котировките поеха надолу. Причина стана поскъпването на зелените пари, а от друга страна, инвеститорите приеха вчерашния ръст от 10 на сто в цената на петрола като прекомерен.

Пазарите очакват и редовните данни за петролните запаси в Америка, които ще бъдат оповестени днес. Прогнозите са за увеличение на запасите от суров нефт с 1 млн. барела в края на миналата седмица.

След влизането на европейските пазари на електронната борса в Съединените щати лекият петрол се понижи до 67,42 долара за барел, а в Европа нефтът сорт Брент се търгува за 62,81 долара за барел.

На валутните пазари победата на Барак Обама бе в полза на долара, заради очакванията, че новият президент ще прокарва политики за възраждане на най-голямата икономика.

Пазарите очакват данните за трудовия пазар в Съединените щати както и решенията на утрешните заседания на Европейската централна банка и на Банк ъф Ингланд за лихвената политика. ЕЦБ вероятно ще намали основната лихва с половин на сто до 3.25%.

Преди обед двойката евро/долар се котира около равнище 1,2876 долара, а търговията долар/йената се води при 98,80 йени за 1 долара.

В Европа капиталовите пазари се движат след началото на търговията разнопосочно с превес на песимизма. Във Франкфурт DAX пада с 1,40 на сто до 5204 пункта, в Лондон FTSE 100 се понижава с 2,13 процента до 4540 пункта, а в Париж CAC 40 губи 2,59 на сто до 3595 пункта.

В червено са оцветени и Испания, Швейцария, Италия, Холандия, Люксембург, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Австрия, Гърция, Чехия, Полша и Унгария.

Ръст на борсите се регистрира в Румъния, Словения, Босна и Херцеговина и Русия, където Московската фондова борса ММВБ спря търговете в 10.05 ч. българско време за един час заради покачване на техническия индекс с над 10 процента.

Азиатските борси последваха възходящата тенденция на Уолстрийт в изборната нощ, когато американците избраха първия си чернокож президент – демократът Барак Обама, предадоха световните агенции.

В Япония основният индикатор Nikkei 225 напредна с 4,5 на сто до 9521,24 пункта. Хонконгският Hang Seng добави 3,7 на сто до 14912,66 пункта.

Основният измерител на австралийската борса нарасна с 2,9 на сто, в Южна Кория бенчмаркът Kospi e нагоре с 2,4 процента, а в Сингапур повишението е с 3,5 процента. Индийският пазар отбелязва спад с 1 на сто.


Всичко за финансовата криза четете в DarikFinance.bg