Ирак добива и изнася рекордни количества петрол
Ирак добива и изнася рекордни количества петрол / снимка: БГНЕС

Добивът и износът на петрол на Ирак се увеличиха до най-високо си равнище от началото на войната, съобщи Ройтерс, като се позова на иракския министър на петрола Хусейн ал Шахристани.

В интервю за Ройтер министърът подчертава, че до края на годината приходите на Ирак от петрол ще достигнат 70 милиарда долара, ако цените на международните пазари се запазят високи и не се допусне прекъсване на доставките.

Според Шахристани иракските военни могат да гарантират сигурността на петролните съоръжения в страната.

"През май за пръв път от началото на войната надскочихме нивото износ от два милиона барела петрол дневно", заявил иракският министър на петрола.

Добивът също се е увеличил до рекордно високото ниво от 2003 г. насам от 2,5 милиона барела дневно. Според Шахристани до края на годината може да се очаква добивът да се увеличи допълнително до 2,9 милиона барела на ден.

"Операциите срещу шиитските милиции в юга на страната, срещу Ал Кайда в района на Мосул, както и срещу екстремистите в самия Багдад доведоха до подобряване на сигурността в цялата страна. Уверен съм, че това подобрение е трайно. В Ирак Ал Кайда на практика вече е унищожена", подчертал министърът в интервюто си.