Инвестициите в мегаяхти най-изгодни в Италия
Инвестициите в мегаяхти най-изгодни в Италия / netinfo

Според италианските експерти едни от най-добрите инвестиции в момента са тези в супер луксозните яхти, дълги над 30 метра. Основна причина за това е фактът, че те не се амортизират.

„Най-изгодно е да се купуват огромни яхти, които след това да се препродават“, заяви пред вестник „Стампа“ Карло Алярди. Ялярди е председател на компанията Fraser Yacht, световен лидер в управлението и в отдаването под наем на яхти.

Според него през последните няколко години от продажбата на супер яхти втора ръка не само че не се губи, а напротив - продаващите ги са непрекъснато на печалба. Освен това, търсенето е по-голямо от предлагането в тази сфера.

Не липсват и милиардери хитреци с нюх, които вместо една, си поръчват в корабостроителницата по три яхти. Едната запазват за себе си, а другите две продават с печалба след изграждането им. Според Алярди пазарът на яхти до 30 метра дължина може да се смята за добър, този на съдове до 50 метра - за горещ, а пазарът на яхти над 70 метра -направо за врящ.

От момента на поръчването на една яхта до окончателното й изграждане минават три години. 30-метровите съдове обикновено се харчат за 8-9 милиона евро, а 40-метровите вървят по 20 милиона. След това за всеки метър дължина се прибавя по милион евро.

Другият вид бизнес е чартьрът с яхти. За да покрива разходите по поддръжката на мегаяхтата си, много често собственикът й я дава под наем. Поне 7 от всеки 10 яхти на Апенините се дават под наем. Средната тарифа за една 30-метрова яхта под наем за две седмици е 40-60 хиляди евро. /БГНЕС/