Интерпол ще разследва издаването на фалшиви сертификати у нас
Интерпол ще разследва издаването на фалшиви сертификати у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интерпол ще разследва у нас издаването на фалшиви сертификати
46137
Интерпол ще разследва у нас издаването на фалшиви сертификати
  • Интерпол ще разследва у нас издаването на фалшиви сертификати

Фалшификацията на сертификати за качество на компаниите сриват доверието в акредитираната сертификация. Това коментира регионалният директор на Интертек Мууди (Intertek Moody) Иван Савов. Той допълни, че най-опасна е фалшификацията при производство на продукти за директна консумация, детски играчки и техника.

Иван Савов откри "отворен офис за медиите", който цели по-високо ниво на информираност по бизнес въпросите в публичното пространство.

Проблем при сертификациите на компаниите у нас и по света остават фалшификаторите, обясни Иван Савов: "Има една нова организация от две години, която Интерпол създаде, международна, за борба с фалшификациите в сертификацията. Ние, големите сертифициращи организации се включихме и се надяваме да дойде тук, МВР са готови да работят с нас. Сертификатите за управленство не са толкова страшни. Големият проблем е, когато е фалшив сертификатът на една детска игра, че е безопасна, или на храна, дрехи".

50 са сертифициращите компании у нас. Между 6000 и 7000 са фирмите в страната, които имат издаден сертификат.

Документът се дава в рамките на два месеца и според Иван Савов е гаранция за качество пред бизнес партньорите по цял свят и улеснява комуникацията между бизнеса.