Индия все още не допуска чужда конкуренция в земеделието си
Индия все още не допуска чужда конкуренция в земеделието си / netinfo

Въпреки ограничителните мерки за медиите на срещата на четирите водещи страни членки на Световната търговска организация (СТО), участници в преговорите заявиха, че ЕС е проявил гъвкавост по основния спорен въпрос за субсидиите за земеделските стопани, но Индия продължава твърдо да брани земеделието си от чуждестранната конкуренция, предаде АП. ЕС отрече да е променял позицията си в преговорите.

Бразилия и Индия също са представили становища за улесняване на достъпа до промишлените им пазари, но те все още са твърде далеч от исканията на САЩ и ЕС, според участниците в срещите. Източниците на тази информация пожелаха анонимност заради деликатността на преговорите и ограниченията за разговори с медиите, които бяха въведени след като изтече информация за началните дискусии във вторник.

Търговските преговори в СТО, известни като кръга Доха, имат за цел либерализиране на световната търговия в подкрепа на развитието и трябваше да приключат в края на 2004 година. Дискусиите обаче буксуват заради конфликта Север-Юг по земеделските субсидии, усложнен допълнително от сблъсъка ЕС-САЩ по митата на земеделските продукти.