Индексите в САЩ затвориха с ръст, в Азия превес имат биковете
Индексите в САЩ затвориха с ръст, в Азия превес имат биковете / netinfo

ФОНДОВИ ПАЗАРИ

Евентуалното ново понижаване на основната лихва в САЩ, каквото се прогнозира от все повече експерти, „изпусна” напрежението на борсите и индексите в САЩ регистрираха ръст тази нощ, а в азиатската сесия, търговията е с превес на „биковете”. Заседанието на Федералния резерв през седмицата със сигурност ще завърши с още едно понижение на основната лихва, след като през миналата седмица ФЕД изненадващо вече намали лихвените равнища с 0.75%. Още тогава обаче се появиха мнения, че редукцията е била малка, за да даде нужния тласък на икономиката, а според противниците на понижаването на лихвите, действията на американската централна банка показват безсилие.

Тази нощ на Уолстрийт бе най-силна за широкообхватния S&P 500, който добави 1.75% до ниво 1 353 пункта. Следва го индустриалният индекс DOW JONES INDUS, който се повиши с 1.45% до 12 383 пункта, а високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE добави 1.02% до 2 349 пункта.

Положителният тренд от Америка се пренесе и на борсите в Азия. След вчерашния негативен ден на азиатските пазари тази сутрин търговията е предимно позитивна. В Япония водещият NIKKEI 225 финално се повиши с 2.99% до 13 478 пункта. С превес на „биковете” е търговията и в Хонконг, където основният HANG SENG INDEX добавя 2.26% до 24 597 пункта. С ръст се движат пазарите и в Индонезия, Индия, Сингапур, Малайзия и Филипините. В Китай обаче търговията е разнопосочна, каквато е и в Тайван, а в Австралия и Нова Зеландия по време на тихоокеанската търговия индексите са оцветени „в червено”.

ВАЛУТНИ ПАЗАРИ

На световните валутни пазари еврото остана стабилно след вчерашния ръст спрямо долара и се търгува за $ 1.4780 спрямо $ 1.4795 снощи след влизането на американските пазари.

За днес Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.4755 за 1?

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1. 32554

*Информацията е актуална към 8.30 ч. българско време

DarikFinance.bg