Индексите в Европа и САЩ изтриват загуби, петролът леко поскъпва
Индексите в Европа и САЩ изтриват загуби, петролът леко поскъпва / netinfo
След изказването на президента Джордж Буш, който отново обясни, че няма друг вариант освен да се приложи спасителния план, който в крайна сметка нямало да струва 700 млрд. долара, фондовите пазари отварят с повишение. Така индексите частично заличават огромните загуби от снощи, след като Конгресът не одобри предложените средства за спасяване на финансовия сектор. Днес пазарите са настроени относително положително около приемането на правителствения план.

Индустриалният индекс Dow Jones Industrial се повишава в началото на сесията с 2,07 процента до 10 580 пункта, след като снощи се срина с повече от 777 пункта или около 7 на сто до най-ниското му ниво от близо три години. Широкият S&P INDEX също започва със значително повишение от 2,78 на сто до 1135 пункта, а високотехнологичният NASDAQ COMPOSIT INDEX качва 2,47 процента до 2032 пункта.

JPMorgan Chase, Citigroup и Goldman Sachs качват цената си, след като лидерите на демократическата и републиканската партия съобщиха, че планът евентуално може и да мине.

На Стария континент капиталовите пазари преди края на работния ден се движат разнопосочно. След като започнаха със значителни загуби, индексите по обед компенсираха понижението и дори тръгнаха нагоре. Към 16.45 ч. българско време в Германия DAX INDEX отчита спад от 1,15 на сто до 5740 пункта, а във Франция САС 40 е надолу с 0,26 процента до 3943 пункта. FTSE 100 във Великобритания продължава да е на зелено от обед, като се повишава с 0,55 на сто до 4845 пункта.

Цените на петрола се повишиха в днешаната европейска търговия след спада с над 10 долара в Ню Йорк късно снощи и в азиатската електронна сесия.

На стоковите пазари американският лек суров петрол се котира за 97,19 долара, което е повишение под 1 долар в европейската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Нефтът сорт Брент повиши цената си с близо 4 долара до 95,09 долара за барел.

Всичко за финансовата криза четете в DarikFinance.bg