Индексират пенсиите по нова формула от следващата година
Индексират пенсиите по нова формула от следващата година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Залагат промененото правило за индексиране на пенсиите в бюджета за догодина
52332
Залагат промененото правило за индексиране на пенсиите в бюджета за догодина
  • Залагат промененото правило за индексиране на пенсиите в бюджета за догодина

В бюджета за 2013-та година ще бъде заложено промененото швейцарско правило, като пенсиите ще бъдат индексирани с 50 процента от инфлацията и 50 процента от ръста на производителността – това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след заседанието на правителството, на което беше одобрена бюджетната прогноза за периода 2013-та-2015-та година. Възможно е да има и допълнително увеличение на пенсиите през 2013-та година, допълни вицепремиерът. Кабинетът гласува и промени в закона за Сребърния фонд, които предвиждат още през тази година да могат да се използват до 30 процента от средствата във фонда за закупуване на държавни ценни книжа. Парите от фонда ще могат да се използват за пенсии от 2028-ма година.

Въпреки че в европейските държави за покупка на ценни книжа могат да се използват средно 70 процента от парите в Сребърния фонд, у нас делът на тези средства ще нараства плавно, обясни Симеон Дянков. „Тези 70 процента изглеждаха твърде високи и затова ние сме предложили в проекторешението от днес да е плавно увеличаването – 30 процента тази година, 40 процента следващата година, така че реално не това, не следващото, а по-следващото правителство ще има възможността да стигне до средното за Европейския съюз", каза Дянков.

От следващата година ще започне и автоматично индексиране на пенсиите по измененото швейцарско правило, в което са включени инфлацията и ръстът на производителността на труда. Не е ясно, дали това увеличение ще бъде в началото или в средата на годината, но министър Дянков добави и още една възможност. „Разбира се, над това увеличаване може да има и се надявам да има и допълнително увеличаване на пенсиите, което обаче ще дойде в бюджет 2013 година", каза той.