Има опасност бизнесът с кредитите да стане чисто лихварски
Има опасност бизнесът с кредитите да стане чисто лихварски / снимка: БГНЕС, архив

Малко е обидно за банкерите да се слага таван на лихвите в една страна-членка на ЕС като България, заяви по БНТ председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Той даде пример, ако дойде някой чуждестранен банкер и да попита българския си колега защо лихвите тук са с таван 50%, при условие че никъде не е така, вие да не би да давате повече от 50% лихви. Това е несериозно, каза Цонев. В бизнеса има фирми за кредити, които работят на пазара чисто, има и такива, които са рекетьорски фирми и мародерстват хората. Има опасност да стане този бизнес чисто лихварски, извън закона, предупреди депутатът. Той каза още, че при бързите кредити няма гаранции и това е причината около 30% от тях да не могат да се върнат. Точно затова, според Цонев, трябва да има строги регулации, за да може този бизнес да бъде чист.

2 млрд. лв. кредити са взели българите, посочи депутатът. Той посъветва хората да четат условията на договорите. Хората ясно трябва да виждат какво взимат. Цонев съобщи, че от финансовата комисия са направили предложение на всяка страница от договора да има подпис на кредитополучателя, така той ще има възможност внимателно да го прочете.

Йордан Цонев заяви, че от бюджетната комисия в парламента готвят промени, свързани с регулаторните органи, защото те нямат достатъчно капацитет да прилагат законите. Има предложение Комисията за защита на потребителите да се раздели в два департамента – срещу монополите, антитръстово, и в защита на потребителите, като двата департамента трябва да работят синхронно. Чакаме съглсувателна процедура, очакваме и ЕК да се произнесе, съобщи председателят на Комисията по бюджет и финанси и допълни, че целта е да се усили мощта на тези органи, които се борят срещу монополите и се борят за правата на потребителите, допълва БГНЕС.

Не съм се виждал с Христо Бисеров, той води малко по-затворен начин на живот, каза депутатът от ДПС. За работата на временната комисия по случая „Мишо Бирата” и прословутия разговор между Ваньо Танов и Бойко Борисов Цонев каза, че в момента комисията готви доклада, като се очкава той да е готов до края на седмицата.

Изслушахме десетки митничари, хора от ДАНС и други служители. Стана ясно, че такъв разговор е имал за Мишо Бирата. Стана ясно, че има много разминавания от действията, които са предприемани в ущърб на държавата. След нас думата ще има прокуратурата и следствието. Нямам никакви съмнения, че разговорът е оказал влияние в Агенция „Митници”, която правилно е проверявала въпросната пивоварна, каза Йордан Цонев.

За кафето между Местан и Борисов той каза, че в ДПС нямат практика да коментират кафетата на лидерите им. Аз предпочитам да пия чай и не в тази компания, но животът на нашите лидери е доста по-сложен, заяви депутатът.