/ БГНЕС
Икономист: Сривът на турската лира ще донесе сътресения в Еврозоната
98490
Икономист: Сривът на турската лира ще донесе сътресения в Еврозоната
  • Икономист: Сривът на турската лира ще донесе сътресения в Еврозоната
Сривът на турската лира ще донесе сътресения в Еврозоната. Това коментира за Дарик икономистът Йоанис Каламарис. Според него България няма да усети трусовете на финансовите пазари с такава сила, както големите европейски икономики, защото все още не сме част от еврозоната. Икономистът отбеляза, че в момента е изгодно за потребителите да се пазарува в Турция заради обезценяването на лирата.

САЩ внимателно следят финансовата ситуация в Турция
 
"За турската лира това бе очаквано, тъй като макроикономиката нямаше как да оцелее. В момента има едно домино с проблеми във финансов аспект, които касаят и европейски банки в Испания, Италия и т.н., тъй като те са финансирали доста турската икономика и това ще бъде проблем за европейския банков сектор", каза Каламарис.
 
За българския потребител в момента е изгодно да пазарува в Турция. Попитан за практически съвети към българите, които сега са там или ще отидат на екскурзия, той обясни: "Не само за туристическия сектор, но и за покупки на дрехи и др. ще бъде по-евтино. Това е добрата страна на нещата. Но има и друга, че евентуално ще повлияе на останалите икономики в Европа".
 
Според икономиста има опасност и от нестабилност на еврото: "Когато застрашава европейски банки, които са страни в еврозоната като Испания и Италия, означава, че целият този процес ще има влияние в Еврозоната. Слава Богу, че още не сте включени в Еврозоната или т. нар. немска зона в Европа. Ще имате най-малко щети финансови от сътресения в Еврозоната".