Хърватия съжалява за Южен поток
Хърватия съжалява за Южен поток / снимка: Reuters, архив

Хърватският президент Иво Йосипович, който се надяваше бъдещият газопровод Южен поток да премине през територията на страната му, изрази днес съжаление по повод решението на Газпром да избере трасе през съседна Унгария. Според него страната му трябва да се отвори повече за руските инвеститори.

Това е лоша новина. Това е резултатът от липсата в продължение на години на ясна енергийна политика, заяви Йосипович по хърватската телевизия. Надявам се решението да ни накара да разсъждаваме по стратегически начин, добави той. Истината е, че имахме некоректно отношение към някои руски инвеститори, което продължава и днес, изтъкна президентът.

Бившият президент Стипе Месич открито обвини предишните консервативни правителства (2003-2011) за този провал заради враждебното им отношение към проекта.

Руският газов гигант Газпром подписа в сряда окончателно споразумение с унгарските власти за изграждането на участък от 229 км от газопровода.

Унгария е втората страна, която дава зелена светлина за проекта два дни след Сърбия.
През август хърватският газов транспортен оператор Плинакро обяви, че Газпром смята да прокара газопровода през Хърватия заради някои проблеми, появили се в реализирането на проекта в Унгария и Австрия.

Хърватия, притисната от икономическата криза, започна да се надява, че може да се възползва от тази инвестиция, която според местния печат възлиза на близо 600 млн. евро, посочва БГНЕС.

Газопроводът Южен поток с дължина 3600 км ще захранва с газ Западна Европа - по-специално Гърция и Италия - през Черно море и Балканите. Той ще даде възможност Русия да заобиколи Украйна, с която конфликтите относно тарифите доведоха до временно прекъсване на доставките към страните от ЕС. През 2011 г. Русия бе на седмо място по чужди инвестиции в Хърватия с 24,8 млн. евро преки инвестиции, далеч след Холандия, която е първа с 277 млн. евро.