Хелил: Петролът може да поскъпне, ако ЕЦБ вдигне лихвата
Хелил: Петролът може да поскъпне, ако ЕЦБ вдигне лихвата / снимка: БГНЕС

Президентът на нефтения картел ОПЕК заяви на Световния петролен конгрес в Мадрид, че цените на петрола може да нараснат още тази седмица, ако лихвите в еврозоната се вдигнат. Шахиб Хелил каза пред Би Би Си, че очаква увеличение на лихвите да доведе до по-нататъшно поевтиняване на долара, което от своя страна да вдигне цените на черното злато. Хелил обвинява поевтиняването на долара за рекордните стойности на нефта.

Той отхвърли призивите за увеличаване на доставките, като каза, че ходът на Саудитска Арабия се е провалил в това да успокои цените.

„Това, което се случва, е, че вместо да има спад има повишение, тъй като усещането на пазара е, че доларът ще продължи да поевтинява в бъдеще”, каза Хелил пред Би Би Си.

В понеделник петролът постигна нов рекорд, като американският лек суров петрол с доставка през август се търгуваше на цена от 143,67 долара за барел.

Европейската централна банка намекна, че може да повиши основната си лихва, която сега е 4 на сто, в опит да контролира инфлацията. Досега няма изявление, което да потвърждава подобен ход, но някои анализатори смятат, че тя ще бъде вдигната до ниво от 4,25 процента.

Гледайки напред Шакиб Хелил каза, че капацитетът на производства ще е един от основните фактори за напред за определяне цените на петрола. „Знаем, че има достатъчно петрол, за да доставяме на света през следващите 50 години. Това, в което не сме сигурни, е дали ще можем да направим нужните инвестиции бързо, за да увеличаваме производството в съответствие с търсенето”, обясни Хелил.