Гърците ще бойкотират и безоловния бензин?
Гърците ще бойкотират и безоловния бензин? / netinfo

Гръцките потребители изглеждат решени да продължат борбата си срещу скъпотията и спекулата с цените на основни продукти и стоки след приключилия вчера едноседмичен бойкот срещу прясното мляко с цена над едно евро на литър, предаде БТА.

Както предаде гръцкият сайт ин, пазарът на горивата изглежда ще е следващата цел, след прясното мляко и макаронените изделия, на организациите за защита на потребителите, които са инициатори на акциите. Според изнесената от сайта информация, организациите ще призоват към бойкот на безоловния бензин. Датата за момента все още се уточнява.

Този акт още веднъж показва големия проблем с бума на спекулата с горивата, с която се сблъскват гръцките потребители и за която стана известно от проучвания и доклади на Комисията по конкуренцията.

В съботното си издание вестник "Та Неа" отбелязва, че само през последния месец цената на безоловния бензин в Гърция се е увеличила с осем цента на литър, докато във Франция увеличението е било 4,3 цента, в Испания - 3,9 цента, а в Германия - 4,9 цента. Тоест, докато в тези страни средното увеличение не е надвишило 3,5, в Гърция то е достигнало седем процента.