Грънчарова: Рано е за констатации за деблокиране на парите по САПАРД
Грънчарова: Рано е за констатации за деблокиране на парите по САПАРД / снимка: Sofia Photo Agency
По повод прогнозата на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” Димитър Тадаръков, че европейските пари по САПАРД ще бъдат деблокирани през следващите няколко дни, министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова коментира, че е твърде рано за такъв тип констатации.


„Предполагам, че през следващите няколко дни одитната мисия на Европейската комисия по САПАРД ще оповести своите препоръки. Нашите партньори искат да видят конкретни, включително и процесуални действия”, допълни министър Грънчарова. Eто какво каза още Грънчарова:

Пред три дни еврокомисарят по разширяването Оли Рен, каза, че България може би ще бъде единствената държава дотук в Европейския съюз, чийто еврофондове ще бъдат спрени заради незадоволителни резултати в борбата с организираната престъпност. Как тълкувате тези думи на еврокомисаря – като изчерпване на доверието, изчерпване на търпението или…?

Ние сме в много критична фаза от гледна точка на градежа на доверие помежду ни. Блокирането на средства е едно възможност за реакция тогава, когато има съмнения за злоупотреби.

Все пак смятате ли, че до излизането на доклада през юли тонът между Брюксел и София ще се втвърди?

Какъвто и да е докладът през юли, каквато и да е следващата комуникация между България и Европейската комисия по отношение на европейските средства, важно е в България да знаем, че Европейската комисия е добронамерен партньор. Ако тя критично коментира отделни процеси в България, тя го прави не заради идеята да бъде критична, а за да ни партнира а в целия процес на самоусъвършенстване.