Граждани в цялата страна излязоха на протести заради цените на тока
Граждани в цялата страна излязоха на протести заради цените на тока / снимка: БГНЕС, Dariknews.bg
Стотици излязоха на протест заради цените на тока
81200
Стотици излязоха на протест заради цените на тока
Протестът в Пловдив
  • Стотици излязоха на протест заради цените на тока
  • Протестът в Пловдив

Стотици излязоха на протест заради цените на тока пред Министерски съвет в столицата. Те излязоха с искане за реформи и се обявиха срещу очакваното вдигане на цените на тока.

След това протестиращите отидоха до сградата на КЕВР, където поискаха оставката на председателя на комисията Иван Иванов.

До протеста се стигна, въпреки че имаше отлагане на новите цени с 1 месец, в който трябваше да се направят законодателни промени от правителството и да бъдат приети от парламента, като това нямаше да позволи толкова рязък скок на цената.

Според работодателите обаче много от тези промени не били приети и така ще стигне до значително увелиение на цената.

Синдикатите се включиха в протеста на работодателите.

„Работодатели и синдикати са обединени, защото не искат да се карат кой да плаща надписаната сметка", коментира Васил Велев от АИКБ.

Граждани в цялата страна излязоха на протести заради цените на тока
netinfo

От бизнеса обясниха, че ако в петък се увеличи цената на тока, оттук нататък следват уволнения, закриване на предприятия, на топлофикационни дружества и мини. Работодателите казаха още, че не искат отлагане на поскъпването, а да се задържи токът на същите цени, докато не влезем на свободния пазар, което трябва да се случи от догодина.

Междувременно протести срещу цените на тока се проведоха в още няколко града в страната.

Граждани в цялата страна излязоха на протести заради цените на тока
netinfo

В Пловдив над 100 души се включиха в протестно шествие срещу увеличението на тока. Протестиращите са от няколко пловдивски предприятия. Най-голяма е групата от ромски работници от предприятие за почистващи препарати, които са близо 70% от протестиращите.

Протестиращите носеха плакати с надписи „ДА на реформите, НЕ на грабежа", „Ден на траур за българската икономика" и др.

Около 200 души пък се събраха на протеста във Варна. В него се включиха представители на двата големи синдиката КНСБ и „Подкрепа", Моряшкия синдикат, работодатели и работници от радиозавод "Черно море", БМФ, „Булярд корабостроителна индустрия", девненския завод „Агрополихим" и др.

Всички се обявиха категорично против планираното поскъпване на цената на електроенергията.

Граждани в цялата страна излязоха на протести заради цените на тока
netinfo

Около 50 служители на фирма за производство на трансформатори и металообработка излязоха на протест във Велико Търново срещу повишението на тока за индустрията. Митингът се проведе пред сградата на Областна администрация като част от националния протест, организиран от няколко работодателски организации и двата синдиката.

„Работодателите настояват да бъде начертана пътна карта на реформите в енергетиката, за да се знае какво се прави и да има предвидимост", каза по време на протеста във Велико Търново изпълнителният директор на фирмата Юлиян Йорданов. Според него увеличението на цената на тока ще доведе до съкращаване на работниците в много от предприятията. Работодателят посочи, че в момента около 8% от приходите на управляваното от него дружество са за плащане на електроенергията, а увеличението й с 20% ще предизвика съкращения и замразяване на заплатите.

Граждани в цялата страна излязоха на протести заради цените на тока
netinfo

Повече от сто души излязоха на протеста в Попово. „В крайна сметка новата цена на тока ще я платят обикновените хора през новите цени на стоките. Защото всичко ще поскъпне - и олиото, и хляба", каза Николай Черкезов от предприятието за производство на олио в Попово.

Според Черкезов, новата цена на тока ще доведе задължително до поскъпване на производството.

Граждани в цялата страна излязоха на протести заради цените на тока
netinfo

В Разград близо 1000 работници излязоха на протест.

В над 30-градусовите жеги протестиращите тръгнаха от площада пред завода на братя Домусчиеви „Биовет", като освен работници от предприятието, имаше и хора от „Антибиотик", „Амилум", „Каолин"-Сеново, „Тракция"-Самуил, както и по-малки фирми, върху които ръстът на цените също ще рефлектира. Общо 20 предприятия изпратиха свои представители на протеста срещу оп-високите цени на тока.

Три патрулки регулираха движението пред шествието. Протестиращите носеха плакати с надписи: „Спираме работа днес, за да не затворим изцяло утре", „През лятото няма ко-генерация!", „Да" на реформите - „Не" на кражбите в енергетиката!", „Иван Иванов - оставка!".

Движението по оживения бул. „Априлско въстание" се затрудни, но не бе спряно, тъй протестиращите се движеха в едното платно.

Водеше ги изпълнителният директор на „Биовет" Теменуга Газдова, която коментира, че протестът е най-вече срещу бездействието на Комисията на енергийно и водно регулиране.