Готвят кризисен план за БДЖ и НК ЖИ при евентуално затваряне на „Кремиковци”
Готвят кризисен план за БДЖ и НК ЖИ при евентуално затваряне на „Кремиковци” / снимка: Sofia Photo Agency

До 10 дни може да бъде утвърден кризисен план за БДЖ и НК „Железопътна инфраструктура" заради евентуалното затваряне на „Кремиковци”. Това съобщи Васил Рангелов, съветник на министъра на транспорта Петър Мутафчиев по железопътните въпроси.

На проведено вчера заседание на ръководството на БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура” са набелязани мерки за съкращение на персонала и намаляване на разходите на двете компании.

Съветникът на министъра Васил Рангелов обясни, че са разгледани варианти, както за пълното затваряне на комбината, така и за спиране на определени прозиводства. И при най-лошия сценарий обаче превозите няма да спрат напълно. В „Кремиковци” има метали за превози още поне три години.

Съкращенията на персонала ще засегнат най-вече линиите София-Лом и София-Карлово-Бургас. Може да бъдат засегнати и служителите на пристанищата в Лом и Бургас. „Кремиковци” дава около 25 процента от приходите на БДЖ. При спиране на превозите обаче и жп инфраструктурата ще изгуби заради таксите.