Годишните задължения на чужди инвеститори в Китай ще се увеличат
Годишните задължения на чужди инвеститори в Китай ще се увеличат / netinfo

Плановете на Китай да въведе единна ставка за данъка върху печалбата за местните и чуждестранните компании в размер на 25 процента ще доведат до увеличаване на годишните данъчни задължения на чуждите инвеститори с около 43 млрд. юана или 5,5 млрд. долара, заяви китайският министър на финансите Цзин Женцин, цитиран от АП.

Правителството обаче не очаква промяната да се отрази на притока на чуждестранни инвестиции. Министърът заяви, че ако законопроектът за въвеждане на единна ставка за данък печалба за китайските и чуждите компании бъде одобрен следващата седмица, той ще влезе в сила от 1 януари 2008 година, предаде БТА.

Представители на Световната банка също смятат, че промяната в данъчното облагане няма да се отрази на обема на инвестициите в Китай, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира икономиста от СБ и специалист по Китай Бърт Хофман, според когото данъчна ставка от 25 процента е напълно приемлива както за чуждестранните, така и за местните компании.

В момента китайските фирми плащат 33 на сто данък печалба, а чуждите компании - между 15 и 24 процента, в зависимост от региона и сферата им на дейност.