Годишният обем от износа на малка или средна фирма е до 25 хил. евро
Годишният обем от износа на малка или средна фирма е до 25 хил. евро / netinfo

На не повече от 25 хиляди евро възлиза годишният обем на износа на малка или средна фирма в България, каза главният експерт на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойчо Колев, който участва в днес в Силистра семинар от информационната кампания на агенцията "Дни на износа", пише БТА.

Според Бойчо Колев малките и средните предприятия са около 250 хиляди - 99,6 на сто от общия брой фирми в България, но 80 на сто от експорта се осъществява от не повече от 15-20 на сто от действащите фирми - предимно големи и част от средните предприятия. Малките и средните фирми нямат утвърдени традиции и партньори в Европа и много често правят случайни сделки.

В поредицата от семинари в 15 града на страната за разясняване на европейската търговска политика участват и експерти от Министерството на икономиката и енергетиката и от Агенцията за експортно застраховане.

В семинарите се разясняват дейностите на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия за подпомагане на външнотърговската им дейност. На днешния семинар са застъпени теми за тенденциите и очакванията за развитието на външната търговия на България, за търговските аспекти на присъединяването на страната ни към ЕС, за експортно застраховане и за възможности за финансиране на износа.