GM на път да постигне споразумение със стачкуващите работници
GM на път да постигне споразумение със стачкуващите работници / netinfo
Има съществен напредък в преговорите между ръководството на американския гигант в автомобилостроенето General Motors Corp. („Дженерал мотърс”) и Обединения профсъюз на работещите в автомобилостроителната промишленост, след като 73 000 членове на този синдикат обявиха общонационална стачка на 24 септември, съобщиха двама от участниците в преговорите, цитирани днес от Асошиейтед прес.

Според единия от двамата представители, пожелали анонимност, преговарящите страни обсъждат "дребни детайли", докато другият заяви, че почти е постигнато съгласие за иновационен план, чрез който компанията ще финансира създаването на фонд от профсъюза и поемането на отговорността за здравните осигуровки на пенсионерите, предаде БТА.

През 1970 година стачката в General Motors продължи 69 дни и доведе страната до рецесия. Анализатори на индустрията обаче прогнозират, че това няма да се случи отново.

Всяка от преговарящите страни може да предложи нещо, което другата търси - работниците се борят за сигурност на работното място, а General Motors иска от синдиката да поеме здравното осигуряване на пенсионерите. Това са въпросите, по които предстои да бъде постигнато съгласие.

Според представители на профсъюза членовете му стачкуват, защото искат от General Motors да обещае, че бъдещите автомобили и камиони ще се произвеждат в американските заводи на компанията, запазвайки работните им места.