Глоба от половин милион лева за завод в Русе заради вредни емисии
Глоба от половин милион лева за завод в Русе заради вредни емисии / DarikNews.bg, Дарик Русе

Максималната санкция в размер на половин милион лева и принудителна административна мярка ще бъдат приложени спрямо дружеството „Монтюпе" в Русе за констатирани нарушения на условията в комплексното разрешително на оператора. Това обяви директорът на русенската екоинспекция Лилия Атанасова. На извънредната пресконференция присъства и заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

Глобата ще бъде наложена за нарушаване на условията в комплексното разрешително за изпускане на неорганизирани емисии в околната среда, обявиха от екоинспекцията в Русе. Изпускане на непречистени отпадъчни газове чрез вентилационната система на завода е установено на 10 септември.

След сигнали на русенци екипи на РИОСВ и представители на общината са извършили обходи в районите, откъдето са постъпили общо 45 обаждания в рамките на два дни.
Неприятните миризми са локализирани в Индустриалния парк на Русе. Над производствените халета на „Монтюпе" е наблюдаван продължително сивкав облак, обясни директорът на РИОСВ Лилия Атанасова. По думите й същото нарушение е констатирано и на 11 септември вечерта, когато през вентилационните съоръжения са изпускани отпадъчни газове от производството.

Днес от екоинспекцията са приложили принудителната административна мярка за блокиране на вентилационните съоръжения. На дружеството са дадени предписания в срок до 26 септември да осигури възможност за трайното запечатване на 108 вентилационни клапи.

От РИОСВ ще изпратят преписка с констатациите от извънредните проверки до прокуратурата. Системните проверки и нощните обходи на инспекторите ще продължат, уверяват проверяващите. Междувременно от Френско-българската търговска и индустриална камара разпратиха становище до медиите, в което обвиняват екоинспекцията в необоснователното и неаргументирано обвинение към чуждестранния инвеститор.