Френска фирма води в конкурса за корветите
Френска фирма води в конкурса за корветите / netinfo

Френската фирма “Армариз” е на първо място във временното класиране на конкурса за доставка на 4 многоцелеви корвети за нуждите на българските ВМС. Това съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков при официалното представяне на първия вертолет “Кугар” на авиобаза “Крумово” край Пловдив.

Следващите две машини, от общо поръчаните от България 16, ще бъдат доставени предсрочно до края на годината от френския производител- концерна “Еврокоптер”, съобщи по време на церемонията представителят на фирмата Оливие Мишел.

Машините “Кугар” ще бъдат използвани от края на 2007-ма в общите операции на НАТО, уточни Веселин Близнаков.

До десет дни Министерски съвет ще внесе предложение в Народното събрание за изпращане на български военен контингент в Ливан, каза още военният министър. Има четири варианта за участие в мироопазващата мисия. Подготовката на екипите ще продължи не повече от два месеца. Едно от условията за участието ни е каква част от разходите ще бъдат възстановени от ООН, каза министърът на отбраната, но по думите му няма основание да се бърза.

Със заповед на министър Близнаков е назначен специален екип за директни контакти с израелската фирма “Елбит системс”, която спечели договора за модернизация на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24 от състава на българските ВВС, но до момента не спазва сроковете за изпълнението му.

Възможно е да се стигне до прекратяване на контракта, ако забавянето продължи прекалено дълго, подчерта министърът на отбраната.

Вертолетите “Кугар” са машини от последно поколение и удовлетворяват нуждите на българските ВВС, коментираха от военното ведомство. В първия демонстративен полет взе участие командирът на авиобаза “Крумово” бригаден генерал Стефан Петров.

България е поръчала общо 16 машини. 12 за нуждите на ВВС и 6 хеликоптера “Пантер” за ВМС. По-рано от две години не може да се мисли за поръчка на многоцелеви изтребители, но и при този конкурс приоритет ще има фирмата с най-добра съпътстваща офсетна програма, каза още министър Близнаков