/ Thinkstock/Getty Images
Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонда на фондовете
98917
Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонда на фондовете
  • Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонда на фондовете
353,3 млн. лева са заделени за градско развитие за периода 2014-2020. Средствата се предоставят от Фонда на фондовете, който управлява средствата по четири оперативни програми - "Развитие на човешките ресурси", "Иновации и конкурентоспособност", "Околна среда" и "Региони в растеж". От средствата ще могат да се възползват като общини, така и частни компании.

Днес Фонда на фондовете подписа оперативни споразумения с избраните два финансови посредника, които ще имат задача да увеличат финансовия ресурс до 600 млн. лева. Финансирането ще обхване 39 общини, средствата значително повече в сравнение с минали периоди на финансиране.

"Със средствата ще се подпомагат икономическото развитие на регионите и облагородяването на градската среда. Освен това, част от инвестициите са насочени в подкрепа на културното наследство и туризъм в цялата страна“, разказа Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонда на фондовете.

Фондът отвори окончателните оферти в края на юли. Посредниците ще инвестират ресурса под формата на нисколихвен кредит или лизинг, като потенциални проекти, които могат да получат финансиране са например паркове, спортни площадки, пазари, театри, паметници на културата и др.

Предоставена е възможност на общините и техните дружества да получат комбинирано финансиране, между кредит и безвъзмездна финансова помощ, за проектите свързани с културна инфраструктура, енергийна ефективност на студентските общежития, както и за тези в сферата на туризма и културното наследство.