Фирма от акция „Дупетата” крила 15 тона месо
Фирма от акция „Дупетата” крила 15 тона месо / снимка: МВР
Фирма от акция „Дупетата” крила 15 тона месо
33099
Фирма от акция „Дупетата” крила 15 тона месо
  • Фирма от акция „Дупетата” крила 15 тона месо

Над 15 тона недекларирано месо и месни изрезки са били намерени при проверка по анонимен сигнал в плевенското предприятие „Анона". Стоката е открита в добре маскиран хладилен тайник, пригоден за нейното съхранение. Днес на място бяха проверени продуктите и документацията.

Ветеринарите и полицията трудно бяха допуснати от охраната на предприятието Журналистите останаха навън. Директорът на ДВСК д-р Любомир Кулински, който пристигна специално за проверката, обясни, че вратата на хладилната камера е била заварена, а самото помещение изобщо не е било отбелязано в технологичната схема на предприятието.

„Камерата, като отворите вратата, тя е пълна цялата догоре, достъпът до вътрешността е невъзможен. Имаше палети и бакове с различни видове стоки, изрезки, вероятно прошуто, стори ми се, че видях и месо в дъното", разказа Кулински.

Представители на предприятието са обяснили, че камерата е предназначена за странични животински продукти, негодни за човешка консумация, които ще бъдат унищожени в екарисаж. „За мен остават няколко въпроса: защо тя не е отбелязана на съответната документация, защо не носи изричната маркировка, защо няма записи на хладилния режим на тази камера", коментира Кулински.

Цялото намерено количество месо предстои да бъде описано и унищожено, както 103 тона месни продукти с изтекъл срок на годност и нередовна документация, които бяха открити в „Анона" при акция „Дупетата". За да се спре дейността на фирмата, в закона е записано, че трябва да бъдат установени рецидивиращи нарушения, които пряко касаят здравето на хората.