Финландският посланик: Има 2-годишно забавяне на плащанията по мярка от ФАР
Финландският посланик: Има 2-годишно забавяне на плащанията по мярка от ФАР / снимка: Sofia Photo Agency

Има двегодишно забавяне на плащанията по мярка едно на програма ФАР, съобщи посланикът на Финландия Кауко Ямсен по време на бизнес форум с участието на вицепремиера, отговарящ за усвояването на еврофондовете Меглена Плугчиева.

Освен че някои фирми не са си получили парите по ФАР, има и средства, които умишлена са били пренасочени към големи предприятия, въпреки че са били предвидени за малки и средни фирми, обясни посланик Ямсен. По димите му Брюксел е сезиран за тези действия. Министърът на икономиката също бил добре информиран. Според финландския посланик става въпрос за около 50000 евро на компания за двегодишния период.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева поиска Кауко Ямсен да даде конкретни примери за пренасочени пари и добави, че не може да отговаря на въпроси, които са в компетенцията на министъра на икономиката.

Плугчиева припомни, че спрените десет проекта по ФАР ще бъдат изградени с пари от бюджета. Тя изрази увереност, че да есента ще бъдат възстановени плащанията по програма САПАРД. В отговор на въпрос дали оставката на Димитър Тадаръков решава проблемите в ДФ „Земеделие”, Плугчиева заяви, че поемането на вина не е достатъчно. Трябва да се предприеме екшън-план, за да бъдат вдигнати мерките, категорична бе Плугчиева.

Тя призна, че по седемте оперативни програми за 2007-2013 година има административно забавяне от една година, тъй като акредитацията на министерствата, ресорни по програмите, е приключила чак в края на декември 2007 година.

За бизнеса най-голямо значение имат програмите "Конкурентноспособност" и "Транспорт", каза още вицепремиерът. Тя е внесла вчера в Министерски съвет предложение проектите за магистралите „Струма”, „Люлин” и „Марица” да бъдат готови за отваряне към конкретни чуждестранни инвеститори до края на година. Плугчиева подчерта, че една от слабостите ни при усвояването на европарите е липсата на информация за потребителите на средства. Вицепремиерът съобщи още, че ще се срещне с управителя на БНБ Иван Искров, за да обсъдят въвеждането на безкасови плащания по оперативните програми.