Фармацевти предупреждават за скок в цените на лекарства догодина
Фармацевти предупреждават за скок в цените на лекарства догодина / снимка: sxc.hu
Фармацевти предупреждават за скок в цените на лекарства догодина
68602
Фармацевти предупреждават за скок в цените на лекарства догодина
  • Фармацевти предупреждават за скок в цените на лекарства догодина

Повече от половината от лекарствата, които се покриват от Здравната каса, ще поскъпнат от следващата година, предупреждават от Асоциацията на собствениците на аптеки. В отделни случай цената на медикамента ще се оскъпи за пациентите с 50 на сто.

Причината е в нови текстове, заложени в договорите, които касата подписва с фармацевтите. По силата на тези текстове част от отстъпките, които се правят за пациентите, вече ще бъдат прибирани от касата. От асоциацията са категорични, че рефлексът от поскъпването на лекарствата по каса ще доведе и до увеличение на цените на лекарствата, които са на свободна продажба.

Според новите текстове в договорите ако фармацевтите или фирмите - производители на лекарства, правят отстъпки за пациентите от цената на медикаментите, тези отстъпки трябва да бъдат споделяни със Здравната каса. По този начин пациентът ще бъде принуден да си заплати със средства от собствения джоб сумата, която касата ще прибере от дадена отстъпка. От асоциацията дават пример с масов продукт, използван за лечение на високо кръвно налягане. Цената му е 21,85 лв, като Здравната каса покрива 8,30 лева и за пациента остават 13,55 лева. Аптеките обаче правят отстъпка на пациента от 7,64 лв., което намалява цената на лекарството на 5,91 лв. Ако промените влязат в сила, от 1-и януари 2014-а година отстъпката, която аптеката прави, ще бъде 4,74 лева, а не както досега - 7,64 лева, тъй като останалите близо три лева ще отидат в Здравната каса. Така за лекарство за високо кръвно, което днес можем да си купим за 5,91 лева, от догодина ще даваме по 8,81 лв. или с 49  на сто повече, посочват от асоциацията.

В предложенията за промени също така  е регламентиран период от 6 минути за обработка на една рецепта в аптека. От това следва, че аптеките ще бъдат ограничени в броя пациенти, които могат да обслужат на ден. Така, ако за един 8-часов работен ден един магистър-фармацевт би могъл да изпълни до 80 рецепти, осемдесет и първият пациент трябва да бъде върнат и насочен към друга аптека.