Euractiv: България е единствената страна от ЕС, която би пострадала при нова газова криза
Euractiv: България е единствената страна от ЕС, която би пострадала при нова газова криза / снимка: Guliver/Getty Images

След газовата криза през 2009 година Европа е по-добре подготвена, за да се справи с подобно спиране на доставките. Сред страните от ЕС само България не би могла да намери алтернативни източници на газ при кратко прекратяване на газоподаването. Това е заключението на анализ, направен от Института за енергийна икономика към университета в Кьолн, съобщава Euractiv.

Според анализа сигурността на енергийните доставки и общата устойчивост на енергийната мрежа в ЕС са се подобрили от зимата на 2009 година, когато части от континента останаха без отопление заради спор между Москва и Киев за цените на природния газ.

За това са допринесли няколко фактора - през последните 5 години търсенето в Европа се е оказало по-ограничено от прогнозираното, достъпът до алтернативни енергийни източници е бил подобрен, капацитетът за пренос на газ е бил увеличен, а освен това сега ЕС има по-последователни и амбициозни регулации по отношение на сигурността на енергийните доставки.

Така, зависимостта от преминаващия през Украйна газ е била ограничена, като само България от всички страни в ЕС остава неспособна да си осигури газ при кратко спиране на доставките, сочи докладът.

Симулирани в рамките на анализа сценарии показват, че при нова газова криза най-тежко ще пострадат Украйна, България, Турция и Македония.

Източник: Фокус