Емил Хърсев: Няма нужда от заеми само за комфорт
Емил Хърсев: Няма нужда от заеми само за комфорт / снимка: Sofia Photo Agency

Финансистът Емил Хърсев не вижда причина, основание и нужда от взимането на нови заеми. Никой не изтъква конкретна причина, защо трябва да се изтеглят заеми, посочва той в коментар пред БГНЕС.

"Тезата на президента Росен Плевнелиев да се даде възможност на служебното правителство да тегли заеми не почива на реалната необходимост. Може би за комфорт на служебното правителство, ако нещо се случи, се търси тази актуализация. А всъщност нищо чак толкова фатално не може да се случи до октомври, докогато ще работи назначеният от него служебен кабинет", казва Хърсев. По думите му има достатъчно голяма наличност във фискалния резерв, така че той не вижда причината, защо едно такова правителство трябва да получава възможност да води преговори за заеми, освен за да осигури някакъв комфорт и на следващото редовно правителство. "Другата идея е служебното да вземе заем, а редовното след това да казва, че не то е взело заема, а тези преди него. В България спасители се появяват всеки ден", допълва финансистът.

Въпреки това според него около бюджета не се създава изкуствена криза. "По-скоро отдавам случващото се на начина, по който политиците са свикнали да говорят у нас. Но подобни неща има и в други страни, особено в Южна Европа. Един бюджет, колкото и често да се актуализира, никога няма да отговори на всички възможни промени, които се появяват. По тази причина в него се вграждат така наречените буфери. С тях той може да издържи без сериозно преструктуриране и без да се актуализира. В момента никой не казва причина, заради която да се тегли заем. Друг е въпросът, че се иска да се тегли заем за нещо, което може да стане.", коментира Хърсев.

Той е категоричен, че е налице финансова стабилност в държавата, въпреки че се нанесоха тежки удари върху нея с поставянето под особен надзор на Корпоративна търговска банка. Засега няма основание да се притесняваме на развитие на негативни процеси във финансовата система, уверява финансистът.