/ ThinkStock/Getty Images
Виртуално чейндж бюро изпраща всякаква валута до всяка точка на страната
Ако живеете в малък град и ви предстои екскурзия до екзотична държава, покупката на местна валута може да се окаже сериозен проблем. Ще трябва да пътувате до София или до друг голям град, за да се снабдите с нея. Носенето на евро или долари не винаги решава проблема, защото въобще не се знае на какъв етап от пътуването си ще имате възможност да ги обмените, при какъв курс и дали няма да ви измамят.

Технологиите идват на помощ и отскоро от всички населени места у нас може да се купуват чуждестранни пари и ценни метали през интернет, пише "Труд". Услугата е въведена от една от компаниите, които търгуват с валута и инвестиционно злато на нашия пазар и функционира от близо половин година.

Най-търсени са екзотични валути като японска йена и малайзийски рингит, които се намират трудно дори по банковите клонове в големите градове, обясниха от компанията пред изданието. "Доставката се извършва от куриерска фирма до адреса на клиента или до избран офис на куриера. По избор може да се осъществи и с инкасо автомобил. Разноските за това се поемат от клиента", посочиха от компанията.

Инкасото е задължително при покупката на валута или ценни метали на стойност над 30 000 лева. Именно за подобни поръчки, които приблизително се равняват на 400 грама злато или 21 кг сребро, се налага превоз с брониран автомобил.

Услугата функционира като всеки онлайн магазин - потребителят трябва да предостави лични данни, да избере начина на доставка и плащане. А само за първите 4 месеца на услугата продажбите са нараснали с над 350%.
 

ThinkStock/Getty Images


В малките селища съществува и друг проблем, който новата онлайн система претендира да разреши. Колкото е по-малък градът, толкова повече местните обменни бюра и заложни къщи работят на по-неизгодни за клиента цени, защото са монополисти. На много места банкови клонове въобще няма, а банкоматите са истинска рядкост. Вероятно именно това обяснява и постоянния ръст на интереса към виртуалното чейндж бюро, откакто то е стартирало през юли.

"Интересът е голям, тъй като услугата е много удобна за потребителите от градовете и селата, където трудно се намират специфичните валути, които ние предлагаме. За хората е по-удобно, тъй като не им се налага да пътуват до големия град, за да си ги закупят. Това им спестява време и пари", обясниха от компанията.