ЕК увеличи с 90 хиляди квадратни километра площите по Натура 2000
ЕК увеличи с 90 хиляди квадратни километра площите по Натура 2000 / netinfo

Европейската комисия реши да бъдат увеличени с 90 хиляди квадратни километра площите на екологичната мрежа на Европейския съюз "Натура 2000". Добавят се общо 4255 нови зони "Натура 2000". Общата им площ е сравнима с тази на Португалия.

Приети бяха четири отделни решения. Новите площи, попадащи в "Натура 2000", са на териториите на Чехия, Унгария и Словакия, както и на някои от по-старите страни членки на Европейския съюз като Франция, Германия, Италия и Испания.

В новите площи в "Натура 2000" по предложение на Германия са включени също около 8 хиляди квадратни километра морска площ край някои европейски страни. Това е нов елемент при определянето на райони, които са от значение за природата в целия Европейски съюз, коментира Европейската комисия.

"Натура 2000" е европейска мрежа от защитени природни зони. Целта й е да гарантира дългосрочното оцеляване на най-ценните местообитания и най-застрашените от изчезване растителни и животински видове в Европа.

Опазването на биологичното разнообразие е важен приоритет за Европейския съюз. Мрежата "Натура 2000" е крайъгълен камък в политиката на съюза за опазване на биоразнообразието, тя е ключов елемент за възстановяване на досегашни биозагуби до 2010 г. Радвам се от постигнатите успехи, радвам се също, че в защитените площи вече влизат и райони от новоприетите в Европейския съюз страни, отбеляза комисарят по опазването на околната среда Ставрос Димас.