ЕК проверява финансовите услуги в страните членки
ЕК проверява финансовите услуги в страните членки / netinfo
Мащабна проверка в областта на финансовите услуги ще направи тази година Европейската комисия в страните членки на Съюза. Основно ще бъдат проверявани банките, които предлагат жилищни кредити, обвързани със застраховки на кредитополучателите.

Ще бъде направена и проверка на цените на определени стоки, при които има драстични разлики в различните страни. Това съобщи при откриването на Европейски потребителски център в Букурещ еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева. Кунева и комисарят за вътрешния пазар Чарли Макрийди ще се съсредоточат върху обвързаността на заемите и начина, по който се предлага финансовата услуга.

На потребителите трябва да е ясно какво плащат и може ли да смени банката. Втората проверка предвижда сравнение на цените на някои електрически уреди, при които има голяма разлика в различните страни, независимо че производителят е един и същ. В много страни се случва така, че след подобна проверка установяваме мълчалив картел, който не може да бъде хванат от органите за защита на конкуренцията в съответната държава, каза Кунева.

Европейската комисия няма да определя цените, но ние няма да допуснем европейският потребител да бъде мамен, допълни Кунева. В момента тече проверка на самолетните компании във връзка с нарушения при продажбата на самолетни билети. През март ще бъдат обявени и имената на въздушните превозвачи, които системно са лъгали своите клиенти, каза още Меглена Кунева.