ЕК няма да предприема юридически стъпки към Москва и Киев заради газа
ЕК няма да предприема юридически стъпки към Москва и Киев заради газа / снимки: БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви на пресконференция в Брюксел, че Европейският съюз няма да предприема юридически стъпки нито към Русия, нито към Украйна заради спрените доставки на газ.


Барозу обаче каза, че дали отделните фирми ще съдят някоя от държавите за компенсация зависи единствено от тях:

„Ние, Комисията, винаги сме на разположение да дадем съвет на европейските фирми и европейските граждани. Тази вечер ще имам среща с представители на част от най-големите петролни компании, за да обсъдим този въпрос. Искам в бъдеще те да участват в разговорите за енергийна сигурност. Що се отнася до компенсациите, настоявам това да е решение на самите компании”, каза председателят на Европейската комисия.

Барозу призова страните от Съюза да се захванат здраво на работа за създаване на стабилни енергийни стратегии, за да може да бъдат подготвени за подобни неприятни ситуации в бъдеще. Според Барозу страните трябва и да разнообразят доставчиците си на газ, тъй като не е разумно да разчитат само на един.

Председателят на Европейската комисия освен това поиска част от непохарчени 5 милиарда евро от миналата година да бъдат използвани за подобряване на енергийната инфраструктура.