Държавата остава без представител в Кремиковци
Държавата остава без представител в Кремиковци / netinfo

Софийският апелативен съд определи като незаконосъобразен изборът на Анна Миленкова за втори синдик на металургичния комбинат „Кремиковци”, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Решението на съда не подлежи на обжалване.

С постановения акт се стига до ситуацията най-големият кредитор на "Кремиковци" АД - държавата, да няма свой представител в обявения в неплатежоспособност комбинат, допълват от министерството. Това обстоятелство води до силно ограничаване на възможностите държавата да участва в управленските процеси в комбината и да получава актуална информация за случващото се там.

Производството е по жалба на адвокат Николай Баташки, в качеството му на представляващ кредиторите от първото събрание по несъстоятелност – “Химремонтстрой” АД, “САТ” ЕООД и ТПК “Васил Левски”.

Другият синдик Цветан Банков е избран на проведеното на 26 септември 2008 г. общо събрание на кредиторите на “Кремиковци” АД с гласовете на представляващите държателите на облигации и представителите на собственика на комбината “Финметалс холдинг”.

Определението на съда идва в момент, в който държавата полага всички усилия да не бъде затворен комбинатът, да бъдат изплатени заплатите за август и септември на работещите в "Кремиковци", както и да бъде намерен оператор и нов собственик на завода.

Държавата разчита на съдействие от страна на кредиторите, предложеният от които синдик в момента управлява "Кремиковци" АД и настоява същите да изразят ясната си позиция пред обществото и работещите в завода за начина, по който възнамеряват да преодолеят кризисната ситуация.