ДСБ: Мерките, предлагани от финансовото министерство, са прокризисни
ДСБ: Мерките, предлагани от финансовото министерство, са прокризисни / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
ДСБ: Мерките, предлагани от финансовото министерство, са прокризисни
32311
ДСБ: Мерките, предлагани от финансовото министерство, са прокризисни
  • ДСБ: Мерките, предлагани от финансовото министерство, са прокризисни

ДСБ препотвърдиха позицията си срещу увеличаването на данъците в условия на криза. Според тъмносините мерките, предлагани от финансовото министерство като например вдигането на ДДС върху туристическите услуги, са прокризисни и няма да доведат до увеличаване на събираемостта.

Ето какво каза по въпроса зам.-председателя на партията Димитър Бъчваров след редовното заседание на ръководството на ДСБ:

„Ние, от Демократи за силна България, първо, сме против намеренията за увеличаване на ДДС върху туристическите пакети, увеличаване на акцизите върху горивата и удължаване на амортизационните срокове. Тези мерки ще доведат до увеличаване в туризма на сивия сектор, който и там е драстично голям. Последните проверки, които извършиха съвместно НАП и полицията, показаха изключително висок размер на сивия сектор. Този проблем не е решен и ще бъде задълбочен. Второ, увеличаването на амортизационните срокове ще намали инвестициите във високите технологии и ще затормози дребните предприемачи. Тези, които са в основата на излизане от кризата, в една икономика, подобна на българската. И, трето, увеличаването на акциза върху горивата, то е значително на фона на сегашните нива, ще доведе до 0,03-0,04 лв. увеличаване на цената на горивото на всеки литър и ще увеличи директно инфлацията".

Тъмносините се обявиха и против опитите за вдигане на минималните осигурителни прагове, защото така щял да намалее броят на осигурените лица и да се увеличи сивия сектор.