Дружество на железниците ще търгува с електричество
Дружество на железниците ще търгува с електричество / netinfo

Дружеството "ТРЕН" ЕООД - собственост на Национална компания "Железопътна инфраструктура", получи днес лиценз за търговия с електрическа енергия.

Лицензът, който е за срок от 10 месеца, бе връчен на заместник-министъра на транспорта Георги Петърнейчев от председателя на ДКЕВР Константин Шушулов в сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

"ТРЕН" ЕООД е създадено в резултат на последната реформа в железниците с основна цел да се намалят разходите в енергетиката за цялата железопътна система. Регистрирано е по общия ред на Търговския закон в Софийския градски съд на 1 юни 2007 г.

Енергията, която ще се купува предимно от производителите, ще се търгува само за целите на БДЖ, уточни Петърнейчев. Той каза още, че очакванията са ефектът да бъде около 14 млн. лв. годишно от спестени разходи, а чистата печалба за БДЖ - 6 млн. лева. Целта е да си помогнем и да извеждаме поетапно железниците от тежкото положение, в което се намират, коментира Петърнейчев. "Ние сме едни от първите, които реагирахме след увеличаването на електроенергията да направим такова дружество и да поевтиним електроенергията, и да я приближим до цените от 1 юли", коментира още той.

Дружеството "ТРЕН" ЕООД започва дейността си с начален капитал 3 млн. лева и според Петърнейчев това е задължително условие от Закона за енергетиката, потвърждаващо стабилност на кандидата. Още от следващата година дружеството ще започне да продава електроенергия и на други консуматори, предимно в системата на транспорта, каза Петърнейчев.

Очаква се "ТРЕН" да започне работа най-късно до 1 октомври. Дружеството ще купува енергията основно от АЕЦ "Козлодуй" и ще я препродава на БДЖ и на останалите жп превозвачи.

Засега БДЖ няма да увеличава цените на билетите, въпреки че от увеличението на тока губи около 1 млн. лв. месечно, каза заместник-министър Петърнейчев.