Дончев: Руските реактори трябва да се платят веднага, а дружествата нямат пари
Дончев: Руските реактори трябва да се платят веднага, а дружествата нямат пари / БГНЕС, архив

"Преди да говорим за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ „Белене", България трябва да си плати".

Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му лихвите по сумата, за която се произнесе международният арбитраж, са 10 млн. евро на месец.

Китайци с интерес към проекта "Белене"

„Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите", призна Дончев пред бТВ и посочи, че през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит. С руската страна са започнали преговори за схемата на погасяване на дълга.

По думите на вицепремиера сценарият за употреба на реакторите трябва да има ясна икономическа логика, а конкретните действия на нашата страна трябва да дойдат след анализ.

Петкова: Търси се бързо, но не прибързано решение за АЕЦ "Белене"

"Имаме един лош национален навик, особено като говорим за проекти в енергийната сфера - влагаме пари, водени от устремния ентусиазъм да градим и строим без яснота какво ще стане", отбеляза Дончев.

Той изрази мнение, че трябва задължително да се пробва вариант с приватизация на оборудването и площадката на АЕЦ „Белене", като там да се появи изцяло частен проект. Вицепремиерът не влезе в конкретика, но отбеляза, че вече има 2-3 потенциални инвеститора.