Доларът се засили в началото на седмицата
Доларът се засили в началото на седмицата / снимка: Sofia Photo Agency

На световните пазари доларът започва работната седмица с ръст спрямо еврото заради очакванията на анализаторите, че промишленото производство в Германия през май ще се забави. Прогнозите са за спад на данните във водещата европейска икономика до 3,5 на сто на годишна база спрямо 4,8 процента през април, съобщава Bloomberg.

Доларът получи допълнителен импулс и от спекулациите, че на срещата на върха на Г-8, която се провежда в Япония, лидерите ще дадат сигнал в посока по-силен долар.

Срещата на върха на лидерите от Г-8 започна, но същинската работа на най-развитите страни, посветена на световните икономически и политически проблеми, остава за вторник. В сряда основна тема на дискусиите ще бъде глобалното затопляне. На тридневната среща на високо равнище в Япония лидерите от Г-8 планират да изградят обща позиция срещу инфлацията, ускоряващата се заради поскъпването на петрола и хранителните продукти. Г-8 ще се опита да набележи мерки, за да балансира търсенето и предлагането на петрол. Освен това Голямата осморка ще се стреми към по-тясно сътрудничество с държавите производителки на петрол.

Лидерите на САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Русия, събрали се в Хокайдо, от 7 до 9 юли, ще обсъдят и ролята на слабия долар като фактор, който стои зад високите цени на петрола.

Но тъй като финансовите министри и централните банкери не присъстват на срещата, едва ли ще бъде постигнат голям напредък.

В подкрепа на силния долар се изказа и президентът на САЩ, Джордж Буш в Токио на среща с японския министър-председател. По думите на Буш, САЩ вярват в политиката на силен долар, а икономиката на Съединените щати остава фундаментално стабилна, въпреки забавения растеж.

Така след влизането на европейските пазари еврото падна до седмичен минимум към щатската валута до ниво от 1.5612 долара за 1 евро. В петък пазарите затвориха при съотношение от 1.5705 долара за евро.

Спрямо японската валута „зелените пари” също отбелязаха скок до 107.56 йени за 1 долар спрямо 106.76 йени за долар в края на миналата работна седмица.

DarikFinance.bg