Доларът с най-голямото си седмично поскъпване
Доларът с най-голямото си седмично поскъпване / снимка: EPA/BGNES

След като от снощи щатската валута се търгуваше около ниво 1.38 долара за евро, в петък следобед зелените пари отново започнаха да поскъпват и бързо се повишиха към еврото, като достигнаха до ново рекордно високо ниво от септември миналата година насам от $ 1.3703 за 1 ?. Така щатският долар отбелязва и най-голямото седмично поскъпване от 6% към единната европейска валута от нейното създаване през 1999 г.

Рязкото падане на еврото започна вчера, когато председателят на Европейската централна банка Жан Клод Трише обяви, че на заседанието на банката е било дискутирано понижаване на лихвите. За понижение се спекулира и в Америка, като решението на Федералния резерв се очаква на 29 октомври, а прогнозите са за редукция от 0.5% от сегашните 2 на сто.

Валутните пазари очакват и решението Конгреса по плана за спасяването на финансовата система.

Цената на петрола бе относително стабилна в европейската сесия, като на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 93.77 за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се търгува за $ 90.24 за барел.

Капиталовите пазари в Съединените щати отварят с повишение заради поредното понижаване на броя на работните места, което увеличи очакванията, че Конгресът все пак ще приеме плана за спасяване на финансовата система, както и, че Федералният резерв може да намали лихвите за да подкрепи икономиката.

Допълнително новината за Wells Fargo и Wachovia подкрепи финансовите компании.

На Уолстрийт широкият S&P 500 се движи с ръст от 1.63% до 1132, а високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE прибавя 1.67% до 2009 пункта. Индустриалният DOW JONES INDUS е нагоре с 1.03% до 10 591 пункта.

Европа също е в зелено, но индексите отчитат значително по-скромни ръстове. В Лондон FTSE 100 INDEX прибавя 0.22% до 4880 пункта. В Германия DAX INDEX отчита повишение от 0.27% до 5676 пункта, а CAC 40 INDEX в Париж добавя 0.32% до 3975 пункта.

Всичко за финансовата криза четете в DarikFinance.bg