Добрев отхвърли обвиненията на сините за Южен поток
Добрев отхвърли обвиненията на сините за Южен поток / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Добрев отхвърли обвиненията на сините за Южен поток
59151
Добрев отхвърли обвиненията на сините за Южен поток
  • Добрев отхвърли обвиненията на сините за Южен поток

Министърът на икономиката Делян Добрев отхвърли обвиненията на Синята коалиция, че правителството не е защитило българските интереси по проекта Южен поток. По думите му твърденията на опозицията не отговарят на истината.

Според тяхната декларация България ще загуби 40 млн. лв. от транзитни такси, защото Южен поток прави ненужен 90-километров участък от румънската граница до Провадия от родната газопреносна мрежа, припомни Добрев. Той обясни, че страната ни има транзитен договор и той не е променен. Приходите на оператора на газовата мрежа Булгартрансгаз няма да намалеят и със стотинка, категоричен е енергийният министър. „При промяната на входната точка, когато това се случи, ще се промени транзитният договор, но той ще гарантира, че Булгартрансгаз ще продължи да получава същите приходи. Не става въпрос за 40 млн., не става въпрос за 1 млн., същите приходи", подчерта министърът. Той допълни, че този факт е добре известен в Синята коалиция и там знаят, че няма промяна на входната точка и има действащ транзитен договор. „Но явно, като кажеш транзитен договор, хората слушат и казват: добре, че е Синята коалиция, че ги видя тези 40 млн. да сигнализира на правителството", коментира Добрев.

По повод обвиненията, че инвестицията в газопровода на българска територия е завишена от 1,1 млрд. на 3,3 млрд. евро, министърът посочи, че никога досега не имало оценка на това колко ще струва Южен поток на територията на България. Добрев призова сините да покажат поне един документ, в който е посочена цитираната сума от 1,1 млрд. евро.

По-рано през деня депутатът Иван Иванов прочете декларация от името на Синята коалиция, в която се казва, че правителството не е защитило българските интереси, подписвайки окончателното инвестиционно решение за проекта Южен поток на 15 ноември тази година. В нея те представиха четири аргумента за това, като освен предвижданата инвестиция и загубата на средства от транзитни такси, те посочиха и предвиденият срок за връщане на инвестицията, който е 25 години, но е изчислен при пълен капацитет на тръбата от 63 млрд. куб. м годишно, а според сините е невъзможно Газпром да осигури такъв обем по тръбата. Като аргумент за твърденията те приведоха и определянето на транзитните такси за страната ни от газопровода.

Предвижда се строителството на Южен поток да започне следващия месец. Приблизителната обща стойност на проекта се изчислява на 16 млрд. евро.