Димитров: Възможно е намаляване със 7% на поисканите цени на тока
Димитров: Възможно е намаляване със 7% на поисканите цени на тока / снимка: Sofia Photo Agency
Възможно е намаление със 7 процента на поисканото увеличение на цените на тока, сочат разчети на експерти от Министерството на икономиката. Това съобщи в централата на БСП министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който по-рано днес е имал среща с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Държавата вероятно ще се откаже от трите си процента печалба от „Булгаргаз”, за да се намали увеличението на цената природния газ, каза още министър Димитров.

По думите на Петър Димитров на срещата тази сутрин той е информирал шефа на енергийния регулатор, че има резерви и за повишението, поискано от НЕК. В Министерството на икономиката смятат, че там ръстът би могъл да се намали с 10 процента.

Министърът на икономиката коментира, че не приема аргументите на енергийните дружества за европеизация на цените на електрическата енергия, тъй като те не са съотносими с доходите на българите. Министър Петър Димитров заяви, че като принципал ще продължи да настоява и държавните дружества да не прекаляват с исканията си за увеличението на тока.

Димитров коментира, че цените на стоките и услугите ще се повишат с между 1 и 2 процента, ако се въведе сега предлаганото увеличение на тока. Според изчисленията на експертите на икономическото министерство напълно реалистично е и предлаганото увеличение на топлоенергията да бъде намалено с 1-1,5 на сто.