Депутати спориха по промените за обжалване на завишени сметки за ток
Депутати спориха по промените за обжалване на завишени сметки за ток / снимка: Guliver/Getty Images
Депутати спориха по промените за обжалване на завишени сметки за ток
71530
Депутати спориха по промените за обжалване на завишени сметки за ток
  • Депутати спориха по промените за обжалване на завишени сметки за ток

В пленарната зала възникна спор за това дали да плащаме сметката си за ток, която оспорваме заради надписване, или да откажем плащането, ако се съмняваме, че електроразпределителното дружество ни мами.

По време на дебатите на двата законопроекта на БСП за промени в Закона за енергетиката от ГЕРБ се обявиха против неплащане от страна на потребителите до изясняване на спора, защото това ще доведе до по-малко приходи за ЕРП-тата. Социалистите заявиха, че с промените се защитават интересите на потребителите при злоупотреба с монополно положение.

Предложението да се жали по-висока с определен процент сметка - и тук въпросът е защо се прие с 50 процента, а не с 80 на сто или 150 процента или 20 процента по-висока сметка - ще влоши допълнително ликвидната криза, която съществува в момента в енергетиката след последните решения на регулатора, коментира депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Той напомни, че в момента НЕК и ДКЕВР твърдят, че ЕРП-тата прихващат определени суми за зелена енергия. "Когато и потребителите спрат да плащат, защото законът им позволява да не плащат за определен период от време, за съжаление няма да има механизма, който държавата в момента използва с ЕРП-тата, а именно да ги заплашва с отнемане на лицензите, понеже потребителите нямат лицензия и спазват закона", коментира Добрев. По думите му с това право клиентите на енергото ще злоупотребяват, а дефицитът в енергетиката ще нарасне.

От своя страна зам.-председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от БСП Явор Куюмджиев обясни, че презумцията за виновност отдавна е отпаднала в отношенията между хората и между хората и фирмите. "Това, което си позволяват понякога ЕРП-тата е да ни третират за виновни, без да е доказано, че сме виновни. Същото го казахте и Вие, като твърдите, че с някои от текстовете щяло да се злоупотребява. Тоест вие обвинявате българските граждани в голямата им част, че те ще злоупотребяват и нямало да плащат и от там вадите изводи, че това щяло да затрудни системата, тъй като българските граждани не били лицензирани", каза Куюмджиев.

Той изрази несъгласието си с тезата на Делян Добрев и бе категоричен, че законовите промени целят защитата на потребителите.

Вторият законопроект на социалистите засяга строителството на проекта за газопровода „Южен поток", което също срещна критиките на народните представители на ГЕРБ.Дебатите и по двата законопроекта продължават.