Дау Джоунс ще разгледа офертата на Мърдок
Дау Джоунс ще разгледа офертата на Мърдок / netinfo

Семейство Банкрофт най-накрая променя позицията си спрямо предложението на Рупърт Мърдок, пише електронното издание К2Капитал. Вместо категоричното нежелание да влезе в сделка с медийния магнат Банкрофт за първи път говорят за това, че могат да продадат контролираната от тях компания Дау Джоунс на информационния конгломерат Нюз корп. за 5 млрд. долара. Банкрофт държат 64 процента от акциите на Дау Джоунс.

Съветът на директорите на Дау Джоунс в отделно изявление обяви, че ще разгледа както сделката с Мърдок, така и алтернативни предложения, ако последват такива.

Освен най-известното издание - "Уолстрийт джърнъл", Дау Джоунс издава финансовия седмичник "Барънс" и е собственик на интернет агенциите Маркетуоч и Дау Джоунс нюзуайърс, пише БТА.

Компанията се стреми към по-активно разширяване в цифровото пространство. Както и много други вестници "Уолстрийт джърнъл" страда от намаляване на продажбите на рекламни пространства и други проблеми, свързани с пренасочването на вниманието на рекламодателите и читателите към интернет.

"Благодарни сме на семейство Банкрофт за съгласието и се надяваме нашата среща да протече в близко бъдеще", заяви представителят на Нюз корп. Андрю Бучър.

Не е изключено обаче семейство Банкрофт да се опита да намери друг партньор, който да предложи повече от 60 долара за акция. Вероятно това няма да бъде лесно - предложената от Мърдок цена изглежда убедителна, особено за чуждестранните акционери. Тя е с 65 процента по-висока от пазарната цена на акциите на Дау Джоунс, фиксирана преди обявяването на предложението на Нюз корп.

Представител на компанията Ти Роу прайс, която държи 15 процента от Дау Джоунс, заяви преди два дни, че Банкрофт следва да разгледат офертата на Нюз корп. и нарече предложената от Мърдок цена "безусловно привлекателна".

Причината за нежеланието за сключване на сделка с Мърдок са опасенията, че компанията ще загуби независимостта си в определяне на издателската политика, която Дау Джоунс пази повече от 100 години.