Да отчитат топлоенергията по стария начин, предлагат от Топлофикация–Перник
Да отчитат топлоенергията по стария начин, предлагат от Топлофикация–Перник / netinfo
Отчитане на парното на база на кубатура на жилищата предлага на недоволните от топлинното счетоводство абонати пернишката "Топлофикация". Това е връщане на стария начин на отчитане на ползваната топлоенергия преди въвеждане на топломерите.

Елиминираме съществуващите уреди и на абонатната станция поставяме един-единствен топломер, обясни управителят на дружеството Симеон Георгиев. Уредът ще се тества, контролира и отчита с участие на живущите. Топлината ще се разпределя на база на обема на жилищата.

Според Георгиев сметките ще паднат наполовина, защото ще бъдат елиминирани кражбите. Няма да участват и фирмите за топлинно счетоводство, разпределението на енергията ще се извършва от "Топлофикация".

Дружеството обаче поставя условие за стопроцентово съгласие от страна на абонатите за връщане на стария начин на отчитане. 26 млн. лв. дължат битовите и обществените консуматори на пернишката "Топлофикация". Несъбраните вземания само от граждани възлизат на 18 млн. лв. В момента събираемостта е повишена и надхвърля 65 процента, уточни Георгиев.