Чобанов за Ройтерс: Подкрепата за ликвидността на банковата система ще се използва само ако се наложи
Чобанов за Ройтерс: Подкрепата за ликвидността на банковата система ще се използва само ако се наложи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"Подкрепата за ликвидността на банковата система ще бъде използвана само ако се наложи. Буферът е налице, но той няма да се отрази на разходите на правителството". Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за агенция "Ройтерс" и допълни, че банковата система в България е с висока капиталова адекватност и ликвидност, съобщиха от пресслужбата на финансовото министерство.

Според Чобанов последните събития в страната няма да повлияят на планирания бюджетен дефицит от 1,8% от брутния вътрешен продукт за тази година. Министър Чобанов коментира също така, че те няма да се отразят и на предвидения икономически растеж, който за 2014 г. е заложен на 2,1 процента. Според него се наблюдава акумулиране на вътрешни инвестиции, "което ни дава увереност, че нашата прогноза за тази година е постижима", уточнявайки, че ръстът им е над 4% през всяко едно от последните две тримесечия.

Министърът на финансите заяви още, че международните инвеститори са показали доверието си в България, след като през миналия месец страната набра близо 1,5 млрд. евро на международните капиталови пазари със само 2,95% купон за емисия десетгодишни облигации, която беше менажирана от HSBC, Citi и JP Morgan. Той допълни, че на предхождащата емисия през 2012 г. купонът е бил 4,25 процента.

Министър Чобанов уточни, че страната ни излиза рядко на международните пазари и то само когато има нужда, и че през тази година това е малко вероятно да се случи отново.