Чобанов: Пускането на новата емисия дълг зависи от ситуацията на световните пазари
Чобанов: Пускането на новата емисия дълг зависи от ситуацията на световните пазари / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Има строго разписани лимити на това колко нов дълг може да бъде поет през годината, както и за какво ще бъде използван той. Това напомни пред журналисти в Пловдив финансовият министър Петър Чобанов.

Държавният дълг, който ще бъде взет през тази година, ще бъде използван за погасяване на падежиращи през 2014 г. стари задължения в размер на 1,3 млрд. лв, около 1,7 млрд. лв. са за падежиращите през януари 2015 г. глобални доларови облигации, а с 1,4 млрд. лв. ще бъде финансиран бюджетният дефицит за 2014 година.

Моментът за пускането на новата емисия външен дълг не зависи от евроизборите, а от ситуацията на международните пазари, уточни още Чобанов, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

Финансист номер едно коментира и очакванията си за приходите в бюджета, като уточни, че за първото тримесечие на годината постъпленията от акцизи ще бъдат с около 50 млн. лв. повече.

По отношение на данъчните постъпления, информацията още не е пълна, тъй като предстоят най-силните дни за плащане на данъци до края на март. „Там също се надяваме на добри резултати и на допълнителни приходи", допълни той. Според него сравненията на приходите за първото полугодие на тази година и на предходната не са коректни, тъй като ситуацията беше различна. „Имаме месеци от миналата година, когато възстановеното ДДС е било изключително малко, когато невъзстановеният данъчен кредит е бил голям и това е създавало впечатление за изкуствено по-високи приходи, които не са били налични", разясни министърът.

Чобанов сподели, че се изготвят различни сценарии за отражението върху икономиката ни на евентуални санкции срещу Русия, и допълни, че такива рестрикции биха засегнали цялата европейска икономика и то в момент, когато тя започва все по-уверено да расте.