ЧЕЗ: Потребителите могат да коригират прогнозните си сметки
ЧЕЗ: Потребителите могат да коригират прогнозните си сметки / netinfo

Всеки потребител на електроенергия, който е клиент на ЧЕЗ, ще може да коригира прогнозните си сметки за ток, каза директорът на дирекция "Продажби" към дружеството Радослав Димитров. Ако изчислената сума от дружеството се окаже по-голяма от потребената енергия, след изготвянето на изравнителната сметка, остатъкът от платената сума може да бъде приспаднат от сметките за ток за следващия тримесечен период.

За корекция на прогнозната сметка потребителят трябва да попълни декларация в някой от клиентските центрове на ЧЕЗ и да заяви колко киловатчаса енергия по негова преценка ще използва през следващия месец. Как да се разчете изравнителната фактура, която ще се получава на всеки три месеца, обяснява Радослав Димитров:

Когато получите изравнителната фактура, в нея имате размера на изравнителното плащане, което не подлежи на дискусия. Имате изчислени двете равни месечни вноски със сроковете за плащане, като първият срок, на първата равна месечна вноска, е най-рано след един месец. Така че имате достатъчно дълго време до прецените доколко коректно това, което сме изчислили кореспондира с вашето действително потребление.

45 са постъпилите писмени жалби за висока сметка в периода март- април тази година. От дружеството казаха още, че от 1 юли ще започне извънредно отчитане на абонатите, заради повишените цени на тока.