Чакъров: Строежът на депа за отпадъци не би трябвало да вдигне такса смет
Чакъров: Строежът на депа за отпадъци не би трябвало да вдигне такса смет / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

367 млн. евро са предвидени от Оперативна програма „Околна среда" за закриване на общинските сметища и построяването на регионални депа. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров съобщи още, че над един милиард евро е финансовият ресурс, който е необходим съгласно националната програма за управление на дейностите, свързани с отпадъците. По думите му тези средства са крайно недостатъчни.

Размерът на недостига на тези средства зависи от това по какъв начин ще се реализира строителството на завода в София, заяви още Джевдет Чакъров. „Ако е със средства от ОП „Околна среда”, то недостигът ще бъде по-голям и трябва да има по-голямо национално кофинансиране”, каза министърът. Той увери, че не би трябвало да бъде завишена такса смет заради строителството на депата. „С оглед на това, че има възможност те да бъдат построени по ОП „Околна среда”, такса смет за сметка на строителство в никакъв случай не би трябвало да се увеличава”, обясни Чакъров.

Въпреки успокоението, министърът на околната среда прикани всички общини да се мобилизират, за да изпълни страната ангажимента си в срок. Категорично обаче няма да бъдат допуснати санкции на България, ако не построи до средата на 2009 година всичките 55 регионални депа, за които е поела ангажимент, увери още Чакъров. Той припомни, че 27 депа вече са построени и са в експлоатация, още 7 са в процес на строителство. Очаква се да стартира строителството и на останалите 21 регионални депа, като 7 от тях ще започнат да се строят до Нова година, а 6 са в по-изостанала степен на подготовка и министерството ще насочи усилията си в тази посока.

Проектите ще бъдат подготвени с техническа помощ от ИСПА. Чакъров допълни, че се подготвят и законови промени за намаляване на срока за взимане на комплексно разрешително и оценка за въздействие на околната среда.