Чакъров: Решението на ЕК за парниковите квоти ще намали растежа
Чакъров: Решението на ЕК за парниковите квоти ще намали растежа / снимка: Sofia Photo Agency

Двойно увеличение на цените на тока и парното, фалити и забавяне на икономическия растеж са част от последиците на решението за намаляване на българските квоти въглероден диоксид до 2012г. Ако решението на ЕК не бъде променено, България ще се превърне от продавач в купувач на емисии, каза след среща с бизнеса министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. По думите на Чакъров страната ни е спазила методиката за определяне на квотите и не би трябвало да бъде ощетена . С решение от 26 октомври Брюксел намали с 20 процента квотата на България за 2007 година и с над 37 процента тази за периода 2008-2012 година.

Според бизнес организациите Европейската комисия не се е съобразила със затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, както и с прогнозите за ръст на брутния вътрешен продукт на страната ни до над 6 процента в следващите години. На 22 ноември в Брюксел ще има експертни разговори межди представители на Министерството на околната среда и водите и на екодирекцията на Европейската комисия, каза още Чакъров.

От утре той започва и поредица от срещи с посланиците на страните членки на Европейския съюз, от които ще търси съдействие за защита на българските интереси. Остава възможността и за съдебно дело, но след като се изчерпят всички други възможности.

А иначе за бизнеса намалените квоти означават ограничаване на инвестициите, намаляване на конкурентноспособността и фалити. Два циментови завода трябва да бъдат закрити, а химическата и металургическа промишленост ще работят само с част от капацитета си, категорични са представители на бизнес организациите.