Централната банка на Зимбабве пусна цифрова валута, обезпечена със злато, за която се надява да намали търсенето на щатски долари и обезценяването на зимбабвийския долар. Но анализаторите казват, че контролираният от правителството валутен пазар подхранва проблема.

Това разказва журналистът на Voice of America (VOA), Колумб Мавхунга в своя репортаж от Хараре, Зимбабве.

Доларът на Зимбабве беше въведен отново през 2019 г., но сега се търгува за повече от 2000 щатски долара на черния пазар. Правителството се надява, че пускането на обезпечена със злато цифрова валута ще намали бързото обезценяване на зимбабвийския долар, посочва журналистът на VOA.

“Тези цифрови монети са обезпечени с физическо злато в нашите трезори, така че това е много солиден, разплащателен инструмент. Така че всеки, който го купува, трябва да се чувства комфортно, че това е валута, която ще запази стойността си”, посочва Мтули Нкубе, министър на финансите на Зимбабве.

Компаниите, които купуват новата цифрова валута, се надяват, че тя може да защити техните инвестиции в местна валута, съобщава VOA.

„Имаме значителни инвестиции в местна валута, особено на паричния пазар. След като анализирахме предложението от банката, бързо разбрахме, че това е много полезен инструмент за хеджиране (финансова операция на един пазар за намаляване на риска от загуба на друг пазар - бел. ред.). Тъй като е свързан с твърд актив - златото, той ще ви защити от гледна точка на всяка потенциална валутна девалвация“, посочва Фарай Гвака, генерален мениджър на Zimnat Asset Management.

Администрацията на Международния валутен фонд в Зимбабве изрази загриженост относно дигиталната валута и пазарния контрол. Това съобщи VOA. Оттам посочват, че е необходима внимателна оценка, за да се гарантира, че ползите от новата валута надвишават разходите и потенциалните рискове.

Икономистите казват, че наличието на достатъчно злато за подкрепа на валутата е проблем.

„На хартия цифровата златна валута е добра идея от икономическа гледна точка. Но мисля, че има нужда от по-голяма прозрачност по отношение на въпроси като резерви, колко (златни) резерви имаме като държава, за да можем успешно да поддържаме и защитаваме тези цифрови златни монети“, посочва Проспер Читамбара, икономист в Института за изследване на труда и икономическото развитие на Зимбабве.

Държавните медии на Зимбабве през април съобщиха, че правителството разполага с около 23 милиона долара в злато и планира да увеличи своите резерви до 100 милиона долара, посочва Колумб Мавхунга.

Миналата година Зимбабве въведе физическа златна монета, за да се опита да стабилизира долара, но оттогава валутата падна до по-малко от една трета от стойността си, допълва той.

Анализаторите казват, че голям проблем е контролът на Зимбабве върху валутния пазар, който оценява местния долар на повече от шест пъти курса, за който се търгува на черния пазар, предава VOA.
Voice of America/Vesti.bg