Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия
Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия / netinfo

Цените на петрола се понижиха в днешната азиатска търговия, след като на извънредна среща в Абу Даби вчера Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да не променя производствените си квоти, предаде Франс прес. Котировките се

понижиха и под влияние на оповестените снощи данни за увеличаване на американския петролен резерв, отбелязва Асошиейтед прес.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поевтиня със 73 цента до 86,76 долара за барел в сутрешната азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса, съобщи АФП. Снощи същият контракт се търгуваше за 87,49 долара за барел.

Цената на сорта Брент с доставка през януари се понижи със 72 цента до 87,77 долара за барел.

На извънредната си среща в Абу Даби вчера министрите на петрола от ОПЕК, която осигурява над 40 процента от световния петрол, оставиха без промяна производствените квоти на картела на равнище 27,25 милиона барела дневно. Предположенията, че организацията би могла да увеличи производството си в контекста на безпокойството за баланса между световното търсене и предлагане през зимата, доведоха до силно поевтиняване на петрола в последно време. Котировките спаднаха с над 10 долара след абсолютния рекорд от 99,29 долара за барел, отчетен на 21 ноември.