Цените на имотите във Велико Търново падат плавно, твърдят брокери
Цените на имотите във Велико Търново падат плавно, твърдят брокери / снимка: Sofia Photo Agency

Първите признаци на финансовата криза вече се усещат на пазара на недвижимите имоти и във Велико Търново, съобщи Щелян Калчев, управител на фирма за търговия с недвижими имоти.

Засега купувачите изчакват да разберат каква е по-дълготрайната тенденция, но за драстично падане на цените на този етап не може да се говори. Разликата между цените на продавачите и купувачите в момента е между 15 и 20 на сто при оферирането.

Най-скъпо се продават жилищата в центъра на Велико Търново, където цените се движат между 700 и 1000 евро за квадратен метър, според качеството на имота. Най- предпочитаният квартал за покупка на имот е “Кольо Фичето”, заради добрата инфраструктура. Там цените са от 500 до 550 евро за квадратен метър ново строителство и между 550 и 625 евро за квадрат тухлен апартамент, каза още Щелян Калчев.

Най-евтини са недвижимите имоти в квартал “Чолаковци”, където сделките са на стойност 420-450 евро за квадратен метър. До края на тази и в началото на следващата година брокерите очакват тенденцията за плавен спад на цените да се запази. По-значителен спад ще има в цените на жилищата от средния сегмент, смята още Щелян Калчев.

Качествените имоти ще продължат да бъдат търсени и ще загубят най-малко от стойността си.